dimecres, 11 de maig del 2016

La nau Domènech de la fàbrica Jover de Canet s'inspira en el projecte de pavelló dels epilèptics de l'Institut Pere Mata de Reus

Dibuix del projecte original de la fàbrica Jover, Serra i Cia de Canet de Mar de 1899.  (CEDIM)
Dibuix del projecte de pavelló d'epilèptics de l'Institut Pere Mata de Reus de 1897. (IPM)




Planta amb el pavelló dels epilèptics enquadrat. (IPM)
El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner ha pogut demostrar documentalment que la nau de producció de can Jover, projectada per Lluís Domènech i Montaner entre 1899 i 1900, es va basar en un altre treball domenequià que no es va arribar a realitzar i que formava part del projecte de l'Institut Psiquiàtric Pere Mata de Reus.

El projecte original reusenc, datat de 1897, s'havia de construir a la zona nord del complex hospitalari i consistia en un pavelló en forma d'U que comptava amb fileres de finestrals a les dues bandes de la nau i amb una coberta a dues aigües, molt semblant a la nau de producció de can Jover que es va realitzar dos anys després.

Per a la fàbrica Jover, Serra i Cia de Canet de Mar, el 1899 Domènech va presentar un projecte de dues naus paral·leles, horitzontals i simètriques, que quedaven unides amb un edifici vapor a la part posterior del complex i que tenia com a funció accionar els embarrats de les dues construccions. El projecte però no es va poder portar a terme en la seva totalitat i únicament es va arribar a fer una de les naus.

El juliol de 2015 el CEDIM va presentar al·legacions al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Canet de Mar per tal que es protegís, precisament, les parts encara originals d'aquest immoble i també les de l'antic vapor de la fàbrica, atesa l'autoria de Lluís Domènech i Montaner.

Nau de producció de la fàbrica Jover, Serra i Cia (1899-1900), obra de Lluís Domènech i Montaner. (BPGP)



Imatge, des del passeig de la Mare de Déu de la nau Domènech a mitjans anys 10. (CEDIM)