Pàgines

dilluns, 18 d’abril del 2016

Presentació del volum 7 de la revista Domenechiana

El proper dijous 28 d'abril del 2016 a les 11.00 h, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner presentarà a l'Hotel Espanya el volum número 7 de la revista Domenechiana, que conté diferents estudis sobre Lluís Domènech i Montaner.

En aquesta ocasió, l'acte de presentació es portarà a terme a l'Hotel Espanya, atès que aquest volum inclou l'estudi exhaustiu de la Fonda Espanya, un projecte de remodelació i decoració que Lluís Domènech i Montaner realitzà entre el 1899 i el 1903, i un article descriptiu de la intervenció del pintor modernista Ramon Casas al menjador dels hostes de la Fonda. 

Amb aquests dos articles, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, s'ha volgut afegir, amb el seu treball, a la commemoració de l'Any Ramon Casas, en motiu del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista, que donà el tret de sortida el passat 7 de març amb la presentació del programa al Restaurant dels 4 Gats de Barcelona per part del conseller de Cultura, Santi Vila, i la comissària de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella.

A continuació detallem l'índex i autors del contingut d'aquest volum:

- Lluís Domènech i Montaner i la reforma de la Fonda Espanya de Barcelona (1899-1903), per Carles Sàiz i Xiqués
- L'obra de Ramon Casas a la Fonda Espanya. La influència del japonisme al menjador dels hostes, per Gemma Martí Rey 
- L'arquitectura estudiada per Domènech i Montaner per al projecte dels Hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, per Miquel Terreu Gascon
- El penell de la Casa Navàs de Reus (1908), per Lluïsa Amenós Martínez
- El primer projecte per a la Casa Domènech de Canet de Mar, per Sergi Alcalde Vilà
- Lluís Domènech i Montaner i el mosaic hidràulic, per Jordi Griset
- El Mas Passamaner. La influència de l'arquitectura de Domènech i Montaner a La Selva del Camp per Josep Maria Buqueras Bach
- L'Estat de la Nació d'una Nació sense Estat, per Xavier Mas Gibert
- La transcripció del discurs presidencial de Domènech i Montaner a l'Ateneu Barcelonès "Conservació de la personalitat de Catalunya".

L'acte de presentació serà conduït pel president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz i Xiqués, i comptarà amb la presència dels autors dels articles que faran una breu ressenya del seu estudi.


Un cop finalitzat l'acte de presentació, els membres del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) inauguraran una nova ruta per  "La Barcelona somiada de Lluís Domènech i Montaner".

"La Barcelona somiada de Lluís Domènech i Montaner" és una ruta guiada pels carrers de Barcelona sobre els quals Domènech i Montaner en realitzà un estudi de reforma que no es va portar a terme. La ruta, fruit de l'estudi dels membres del CEDIM, fins ara inèdit, portarà el públic des de l'Hotel Espanya fins la Via Laietana, passejant pels carrers que havien de veure's afectats per la reforma somiada per l'arquitecte. Aquesta serà una ruta diferent atès que implicarà un procés d'imaginació per part dels assistents que, guiats pels membres del CEDIM, els permetrà fer-se una imatge de com seria el casc antic de Barcelona si el projecte de Domènech i Montaner hagués prosperat.




Si us interessa assistir a la presentació o a la ruta heu de facilitar-nos el vostre nom i cognom a través del nostre correu electrònic: lluisdomenechmontaner@gmail.com

Les places són limitades per motius d'aforament de la Sala Arnau de l'Hotel Espanya, així que la confirmació es realitzarà per ordre d'inscripció fins a exhaurir les places.


Dades a tenir en compte:

- Acte de presentació de la Domenechiana 7: dijous 28 d'abril a les 11 h a la Sala Arnau de l'Hotel Espanya (antiga Fonda Espanya) del carrer Sant Pau, 9-11 de Barcelona (al costat del Liceu).

- Ruta "La Barcelona somiada de Lluís Domènech i Montaner": de 12 h a 13 h.